Zuidhof, Albert Pieters

Geboortedatum: 22-10-1799
Geboorteplaats: Middelstum
Datum overlijden: 18-08-1826
Plaats overlijden: Westerwijtwerd
Echtgeno(o)t(e) van: Klazina Harms Smit

Kerk te Westerwijtwerd
Grafaanduiding: 79

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
MONIMENTUM van ALBERT PIETERS ZUIDHOF geb. den 22 Oct. 1799. Sedert den 18 Aug. 1826 Echtgenoot van KLAZINA H. SMIT overleden den 1[2] Mei 1862: nala= tende 5 kindr., 1 aangeh. en 4 kleinkinderen - O Steen! Uw zwijgend Woord het wijst den naheef aan Wiens stof na vreedzaam rust hier eens op zal staan. Een waardig Echtgenoot, een Vader, Vriend en Broeder, Een Raadslid dezer plaats, den kerk een trouwe hoeder; In hem zag men vereend wat weinig wordt gevonden Zijn dood sloeg vrouw en 't kroost en velen diepe wonden Zijn sterven in den Heer; zijn heerlijkheid bij God Vertroost ons treurig hart: wij zwijgen in zijn lot.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 210x80x13,5
Type graf: Keldergraf
Staat van onderhoud: Verweerd en gescheurd.
Datum inventarisatie: 03-06-2005

Toelichting
Albert Pieters Zuidhof ligt naast zijn vrouw Klazina Harms Smit (graf 78), en zijn zoon, Gerrit Alberts Zuidhof (graf 77). Op dezelfde rij ligt hun schoondochter, Gerrits vrouw, Elizabeth Kornelis Doornbos (graf 84), en vier van Gerrit&Elizabeths kinderen: Cornelis en Margaretha Jantina (graf 81), Albert (graf 82) en Cornelia (graf 83). Graf 80 behoort Martje Jans Pesman toe. Zij was de moeder van Klazina. Klazina trouwde met Albert op 18 augustus 1826 in Middelstum.

Iconografie
Het bovenste grafschrift wordt omhuld door een in zijn staart bijtende slang, de Ouroboros. Daarboven- en daaronder vliegt aan weerszijden een vlinder. Hieronder is een afgebroken zuil afgebeeld waarachter een treurwilg staat. Aan de voet van de zuil liggen links een bot en een schedel en rechts een zeis met zandloper. Deze iconografie is gelijk aan die van graf 78, van Alberts vrouw Klazina Harms Smit.